Probiyotik Nedir? Bağırsak Sağlığı İçin Önemi ve Etkileri

Image

Probiyotik Nedir? Bağırsak Sağlığı İçin Önemi ve Etkileri

Dünya Sağlık Örgütü, probiyotikleri "yeterli miktarda alındığında konakçıya sağlık faydası sağlayan canlı mikroorganizmalar" olarak tanımlar. Bir ürünün probiyotik olarak kabul edilebilmesi için, canlı bakteriler içermesi, bu bakterilerin bilimsel olarak kanıtlanmış sağlık faydalarına sahip olması ve belirli bir miktarda (kob;koloni oluşturan birim) canlı bakteri içermesi gerekmektedir.

Probiyotiklerin Sağlık Üzerindeki Faydaları

Bazı probiyotik suşlarının; bağışıklık sistemi, sindirim sistemi, kadın sağlığı ve ağız sağlığı gibi birçok farklı alanda faydalar sağladığı kanıtlanmıştır. Ancak, her probiyotik suşunun spesifik bir sağlık faydası vardır ve bu fayda, ilgili suşun ancak belirli bir miktarda (kob) tüketilmesiyle elde edilir.

Canlı ve Yeterli Miktarda Bakteri Tüketimi

Probiyotik ürünler milyonlarca canlı bakteri içerir. Ancak, bakteriler zamanla doğal olarak ölürler. Bu nedenle, bir probiyotik ürünün etiketinde belirtilen bakteri sayısının, ürünün raf ömrünün sonundaki canlı bakteri sayısını yansıtması önemlidir. Sağlık faydası elde etmek için, bilimsel çalışmalarda belirlenen spesifik miktarda (kob) canlı bakteri tüketilmelidir.

 

Cins, Tür ve Suş Önemli midir?

Evet, önemlidir. Probiyotikler, cins (genus), tür (species) ve suş (strain) seviyelerinde tanımlanırlar. Sağlık faydaları, genellikle spesifik suş seviyesinde incelenmiştir, bu nedenle probiyotik seçerken suş seviyesindeki bilgiler dikkate alınmalıdır.

Öte yandan her suş aynı etkiyi göstermez. Probiyotik takviyelerin üretiminde stabilite en önemli konulardan biridir. Üretim sürecinde fermentasyon ve liyofilizasyon süreçleri kritik rol oynar. Probiyotik ürünlerin üretimi, yüksek kalite ve uzmanlık gerektirir. Bu nedenle takviyenizi seçerken yalnızca suş değil; suşun stabilitesini ve canlılığını garantileyen patentli suşların tercih edilmesi, takviyeden gerçek faydayı görmenizi sağlar.

Trubiotic Probiyotik İçeren Sıvı Takviye Edici Gıda içeriğinde Lacticaseibacillus rhamnosus, GG DSM 33156 (LGG® Chr. Hansen A/S'nin tescilli ticari markasıdır. Chr. Hansen, sıkı bir şekilde kontrol edilen üretim süreçleriyle, LGG® DSM 33156 suşunun tutarlılığını, stabilitesini ve bütünlüğünü eşsiz bir seviyede koruyarak üstünlüğünü garanti eder.

 

Kaynaklar

  • Minelli, E. B., & Benini, A. (2008). Relationship between number of bacteria and their probiotic effects. Microbial Ecology in Health and Disease20(4), 180–183. https://doi.org/10.1080/08910600802408095

ÜRÜNLERİMİZ

icon

©Trubiotic Tüm hakları saklıdır by Mamsel İlaç